Klacht/advies Mijn Nysa

Minister Asscher vindt dat de gastouderopvang niet meer…

Minister Asscher vindt dat de gastouderopvang niet meer als kwalitatief mindere vorm van opvang moet worden behandeld…

De kinderopvang is beter en veiliger geworden. Toch komt minister Asscher met strengere eisen. Dit betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen – Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken

Het is goed nieuws voor de 680.000 kinderen die momenteel naar de crèche gaan. Uit onderzoek van Pricewaterhouse Coopers blijkt dat de veiligheid en kwaliteit is verbeterd. In 2013 overtrad de helft van de kinderopvanglocaties nog de regels van de inspectie, in 2015 was dat terug gelopen naar 30 procent.

Dat komt onder meer door de strengere regels die zijn ingevoerd na de Amsterdamse zedenzaak in 2010, waarbij Robert M. kinderen op kinderdagverblijven misbruikte. Sindsdien wordt dagelijks gecontroleerd of medewerkers van de crèche met justitie in aanraking zijn geweest en moeten medewerkers altijd gezien of gehoord worden door een collega.

Strengere eisen
Maar het is nog niet goed genoeg, vindt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). ,,Dit betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen.” Hij wil strengere eisen stellen aan nieuwe kinderopvangorganisaties. Ze moeten onder meer met een beter bedrijfsplan op de proppen komen. Bovendien moeten ook tijdelijke medewerkers in de opvang gescreend worden op contacten met justitie.

Daarnaast vindt Asscher dat het voor ouders die een kinderdagverblijf zoeken vooraf duidelijker moet zijn hoe het staat met de kwaliteit. De GGD gaat een onafhankelijk en openbaar ‘kwaliteitsoordeel’ ontwikkelen. Nu moeten ouders veelal zelf op zoek naar inspectierapporten. Daarnaast moeten ouders die al kinderen op een locatie hebben, beter worden geïnformeerd over gebreken die de inspectie constateert.

Gastouders
Ook voor gastouders, die kinderen thuis opvangen, schroeft Asscher de duimschroeven aan. Hij vindt dat de kwaliteitseisen voor de crèche en gastouderopvang zoveel mogelijk gelijk moeten worden getrokken. Het toezicht op gastouders moet eveneens beter. ,,De gastouderopvang moet niet meer als kwalitatief mindere vorm van opvang worden behandeld”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Bron: www.gelderlander.nl