Klacht/advies Mijn Nysa

Blog 1 – Kindertaart

Vandaag stormt het buiten en de maan nadert zijn vol zijn. Voor sommige kinderen is dat erg te voelen.

Ze worden onrustig, zijn druk en maken wat sneller ruzie met de grote verdriettranen er ook bij. Zo ook vandaag als ik na een lange schooldag waarbij ook nog eens geknutseld moest worden in groep 1, met Joey naar huis loop. Joey had er totaal geen zin in gehad. Het was stom! En als ik tijdens het naar huis lopen vraag wat er dan zo stom aan was, werd me al gaandeweg het gesprek duidelijk dat het knutselwerk iets was geweest over dat waar Joey nog niet vaak was geweest. De dierentuin. Hij wist er niet zoveel van en was er onzeker door. Hij wil zijn werkjes altijd heel erg goed doen en nu had hij voor zijn gevoel het werkje niet goed gedaan.

Tja en dan is het voor Joey klaar.

Misschien had er een kind in de klas ook wel een opmerking over geplaatst. Of waar Joey ook erg gevoelig voor is, is dat de juffrouw misschien wel een knutselwerk van een ander kind erg had geprezen. Joey wil zo graag de beste zijn. En dan is alles stom en maakt hij het kapot als hij het mee naar huis wil nemen. Dat werd mij zeer stellig verteld. Hij dacht dat ik dat wel heel schokkend zou vinden.

Eenmaal thuis aangekomen was de spanning bij Joey aardig gestegen. De andere kinderen reageerden ook op zijn wat druk gedrag en al snel was het geluidsniveau in de kamer aardig hoog. Tijd om even na het drinken met Joey wat weerberichten te behandelen.

Wat doe ik dan? En doe ik dit met 1 kind of kan het ook met meerdere. Je kunt dit ook met 2 kinderen doen. Echter in dit geval was het van belang dat Joey zich weer rustig ging voelen. Ik pakte de weerbericht kaartjes erbij en samen keken we hoe Joey zich voelde. Nou, dat begon wel met heel slecht weer met donder en bliksem.

Oké Joey ga met je rug naar me toe zitten en zal ik de regen en donder en bliksem over je rug heen laten gaan. Dat vond hij wel erg leuk en in eerste instantie reageerde hij nog erg druk.

We hebben diverse weersoorten voorbij laten komen en alles ging over zijn rug. Uiteindelijk eindigden we met een heel zacht zomerregentje en was Joey rustig. Hoe je dat doet? Met je handen beweeg je over de rug van het kind. Met je vingers, met de toppen van je vingers. Of met harde vegen, of misschien wel wat bonkjes om de donder te laten voelen.

Nooit hard, altijd als een soort massage.

De rust bij Joey was teruggekeerd en zo ook het geluidsniveau in de kamer. Kinderen reageren op elkaar. Je kunt dit kinderen ook bij elkaar laten doen. Ze vinden het leuk en ervaren het als ontspannend.

Daphne Swart-Bakkers

Kindercoach en gastouder