Klacht/advies Mijn Nysa

23-09-2022 Stappenplan starten gastouderopvang Gemeente Heerlen

Nysa heeft in overleg met de Gemeente Heerlen een stappenplan samengesteld voor het starten van een gastouderopvang in de Gemeente Heerlen. Dit geldt voor de gastouderopvang vanuit eigen woning van de gastouder maar ook voor de gastouderopvang vanuit de woning van de ouders.

Stap 1

Check allereerst het van toepassing zijnde bestemmingsplan voor het betreffende opvangadres. Dat doe je hier. Klik op de button “Plannen zoeken” en voer dan het opvangadres in. Klik op het betreffende bestemmingsplan in het menu links. Rechts wordt er vervolgens een menu geopend waarbij je ziet staan “plekinfo”, “documenten” en “kenmerken. Klik op documenten en vervolgens op Regels en zoek de rubriek wonen op. Kijk of er zaken staan vermeld over het wel of niet toestaan van een aan huis gebonden beroep en bedrijf.  Je hebt dan gevonden wat de mogelijkheden zijn.

Stap 2

Ga naar de website van de Gemeente Heerlen en vraag een vooroverleg aan. Dat doe je hier.
Gemeente Heerlen kan je dan direct van dienst zijn. De kosten van het vooroverleg worden in mindering gebracht op de kosten voor de omgevingsvergunning. Let op: De eigenaar van de betreffende woning dient dit vooroverleg aan te vragen en ook degene te zijn die de omgevingsvergunning aanvraagt. De eigenaar van de woning is ook degenen die de kosten van vergunning dient te betalen. Bij gastouderopvang aan huis, zijn het vraagouders die dit proces dienen te volgen.

Stap 3

Als het vooroverleg positief is geweest, kan vervolgens de omgevingsvergunning hier worden aangevraagd. Houd rekening met het feit dat de procedure maximaal 8 weken kan duren met een eenmalige verlening van 6 weken. De Gemeente Heerlen heeft aangegeven deze procedure zo spoedig mogelijk te willen laten lopen maar er kan altijd sprake zijn van overmacht. Begin dus ruim van tevoren.

Stap 4

Nadat de omgevingsvergunning is verstrekt, kan het gastouderbureau de aanvraag registratie gastouderopvang indienen.

 

Momenteel zijn wij nog steeds in gesprek met de Gemeente Heerlen om na te gaan of het mogelijk is deze regeling in de toekomst aan te passen. Dit om de gastouderopvang toegankelijk te houden en kosten te besparen.

Wordt dus zeker nog vervolgd!