Klacht/advies Mijn Nysa

18-03-2023 Het pedagogisch beleidsplan in de gastouderopvang

Wanneer heb jij voor het laatst het pedagogisch beleidsplan doorgenomen van het gastouderbureau waar je mee werkt?

Wellicht is het tijd om dit weer eens goed door te nemen. Als je met meerdere gastouderbureaus samenwerkt zet alle pedagogische beleidsplannen dan eens naast elkaar.

Kijk of hoe jij in de praktijk handelt/werkt overeenkomt met de inhoud van het plan.
Is dat niet het geval vraag jezelf dan af waarom je het anders doet en lig dit voor jezelf vast in je pedagogisch werkplan of huisregels. Onderbouw dit goed.

Soms staan er in het pedagogisch beleidsplan zaken heel zwart wit omschreven.

Bijv. baby’s slapen altijd in een wieg.
Dit is vaak het geval maar niet altijd. Als je naar buiten gaat dan ligt de baby niet in de wieg maar bijv. in de wandelwagen of maxi cosi.

Nog een voorbeeld: Kinderen wassen altijd hun handen voor het eten.
Klinkt logisch toch? In de praktijk is dit niet altijd het geval. Ga je met de kinderen bijv. naar de speeltuin dan kan het zo zijn dat je een hygiënedoekje of gel gebruikt als de kinderen een tussendoortje krijgen.

Staan dit soort zaken “verplicht” omschreven in het beleidsplan en staat er niet bij dat het een advies is of dat je als gastouder hier vanaf mag wijken dan adviseren wij je in gesprek te gaan met het betreffende gastouderbureau om te kijken of het pedagogisch beleidsplan hierop aangepast kan worden zodat het vermeld staat als advies.

Op deze wijze kan je als gastouder, richting de toezichthouder, onderbouwen waarom je afwijkt van het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau. Deze afwijking mag dan ook daar het in het pedagogische beleidsplan van het gastouderbureau als advies omschreven staat.