Klacht/advies Mijn Nysa

15-05-2023 Een dag uit het leven van een gastouder

Dit keer Jacqueline, moeder van drie kinderen (14, 18 en 21).

Jacqueline runt al 13 jaar haar gastoudervang “Bij Jacqueline” in Winkel.
Jacqueline heeft de opleiding tot Kinder- en Opvoedcoach gedaan. Daarnaast is Jacqueline docent baby- en kindgebaren.

Baby- en kindgebaren zijn het startpunt voor een liefdevolle verbinding tussen grote en kleine mensen. Jacqueline maakt gebruik van de methode: “Leer mij begrijpen” van Miša Halčáková  (Zeg het met je handjes) en daar geeft ze trainingen over.

Tijd voor een gesprek en ik ben benieuwd naar een dag bij Jacqueline.

Als de kinderen slapen, bellen we.

Start van de dag
De dag van Jacqueline begint met een ochtendwandeling samen met haar hond en zonder kinderen. Om half 7 komen de eerste kinderen binnen en deze schuiven direct aan voor ontbijt.
Daarna worden er kinderen naar school gebracht. Dit doet Jacqueline altijd lopend en ze lopen vaak via een langere route weer naar huis. Vaak lopen ze dan nog even via de groenteboer of de bakker. En ook stoppen ze even bij het bejaardenhuis om even te zwaaien. Dat kan echt niet overgeslagen worden!

Lekker actief
Eenmaal thuis is het tijd om aan tafel te gaan voor drinken en fruit. Eerst zingen we het liedje “Goedemorgen… , fijn dat je er bent? Wie zit er naast je, weet je dat misschien?” Daarna volgt het liedje over de dagen van de week. Hierbij maakt Jacqueline gebruik van een kaartenset. Elke dag heeft een eigen kaart met een eigen kleur. Zo worden niet alleen de dagen van de week, maar ook de kleuren geoefend. Jacqueline maakt hierbij ook gebruik van gebaren.

Na het fruit is het tijd voor de liedjeskoffer. Hier kunnen kinderen zelf liedjes uitkiezen die ze samen zingen met bijbehorende gebaren. Jacqueline voorziet alle liedjes van gebaren en niet alleen de bekende liedjes. De gebaren komen overal terug. Ze zijn belangrijk bij activiteiten waaronder ook verzorgingsmomenten.

Het allerleukste zijn dierengebaren zegt Jacqueline. Daar zijn de kinderen in geïnteresseerd en ze leren heel snel. O, ik hoor de vogeltjes (met gebaar). Heb jij de vlinder gezien (met gebaar)? Deze gebaren pakken kinderen sneller op dan die van eten of verschonen.

Gebruik maken van gebaren vertraagt je activiteit waardoor je een betere verbinding krijgt met de kinderen en kunt zien of ze je begrijpen. En daarmee vergroot een kind zijn eigen zelfstandigheid.

Daarna is het vrij spelen en hiervoor maakt Jacqueline gebruik van diverse spel- en ontwikkelingsmaterialen zoals puzzels, bouwmaterialen en spelletjes. De tijd vliegt voorbij en dan is het al weer tijd om te luchen en te slapen.

Na het slapen komen de grotere kinderen uit school. Soms komen ze zelf, maar op de dagen dat Jacqueline de kinderen gaat halen is dat een mooie gelegenheid om met z’n allen naar buiten te gaan, om een eind te wandelen en lekker te spelen. Bij goed weer blijven we lekker lang buiten.

Thuis gaan we thee drinken en komt de monkey plate op tafel. Voor wie niet weet wat dat is (ik bijvoorbeeld), dat is een bord met allerlei verschillende hartige hapjes als tomaat, komkommer, kaas en crackers, rozijntjes, soepstengel. Avondeten doen de kinderen thuis.

Verbinding
In het hele dagritme klinkt de verbinding met kinderen en ouders door. Die is belangrijk voor een goede hechting van de kinderen in de opvang. Ook is flexibiliteit in handelen belangrijk voor Jacqueline, bijvoorbeeld ziekte of andere activiteiten waardoor opvangtijden of dagen (tijdelijk) kunnen wijzigen. Als je je als gastouder flexibel opstelt, krijg je dit van ouders vaak ook terug.