Klacht/advies Mijn Nysa

14-02-2023 Een dag uit het leven van een gastouder

Els Thé is al 7 jaar werkzaam als gastouder in Heel (Limburg). Els vangt kinderen op in de leeftijd van 0-12 jaar.

Vroeg
Vroeg opstaan en beginnen om de kinderen op te vangen voor ouders die naar hun werk gaan. Het is een feestje als je de vrolijke stemmetjes hoort van kinderen die huppelend naar binnen komen. Zo zalig om de lachende baby over te nemen van de ouders. De dag begint rustig en relaxt.

Begin de dag met een dansje!
Als alle kinderen er zijn begint de dag vaak met een dansje. Het is zo fijn om te zien hoe de baby kraait als de dansende dreumesen en peuters uit hun dak gaan. Na het samen fruit eten is het tijd om er op uit te gaan, naar het bos, kinderboerderij, (binnen)speeltuin of voorlezen bij de bibliotheek. De baby in de draagdoek, kleintjes in de tweelingwagen en de peuters lopen handje in handje mee. Als we verder weg gaan, dan gaan we met z’n allen in de auto. We nemen de lunch mee, zodat we lekker buiten kunnen picknicken. We laten ons niet kisten door slecht weer, want er zijn ook binnenspeeltuinen in de buurt. De baby slaapt heerlijk in de draagdoek of in de kinderwagen.

Topbaan
Wanneer ik dan zie hoe de dreumesen en peuters ieder op hun eigen manier plezier maken in de speeltuin, hun motoriek ontwikkelen, hun grenzen verleggen, dan kan ik alleen maar denken wat heb ik toch een topbaan!
Na een ochtend dikke pret komen we terug en gaan de kinderen hun middagdutje doen. Dan is het tijd om zelf te relaxen en met de baby te knuffelen en een flesje te drinken, die  heeft de ochtend namelijk geslapen.

Na gemiddeld 2 uurtjes slapen, is het heerlijk om te horen dat de kinderen na het slapen elkaar vanuit hun bedje zoveel te vertellen hebben.
Wanneer ik naar boven ga om de kinderen uit bed te halen, hoor ik “ ik ben wakker Els” en zie ik die lieve uitgeruste toetjes blij zijn dat ze uit bed mogen.

Gezellig samen een lekker tussendoortje eten en dan fijn samen spelen.
Een genot om te zien hoe de 2-jarigen samen spelen met de fantasie van de 3- jarigen en dat de kleine baby vanuit het wipstoeltje lacht en brabbelt naar de spelende kindjes.

Uitdagingen:
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen en is het niet altijd een feestje.
Een peuter die het moeilijk vindt om te delen en dat op een niet zo leuke manier duidelijk maakt. Soms botsen karakters met elkaar en zijn ze niet altijd lief met elkaar. Een baby die niet wilt slapen in het bedje, liever bij je blijft en nog moet wennen aan de drukte van de opvang. Het zijn allemaal uitdagingen waarbij je handen en ogen tekort komt. Wat is dan fijn dat je door ervaring in oplossingen leert denken en kunt overleggen met een collega-gastouder in de groepsapp. Dat maakt dat je er niet alleen voor staat!

Thuisblijven:
Erop uit gaan is iets wat ik als gastouder het liefst doe, maar dat kan niet iedere dag. Een dagje thuisblijven is ook gezellig en soms ook hard nodig. Denk hierbij aan de gezellige maar o zo drukke decembermaand met allemaal spannende feestdagen.
Belangrijk vind ik dat kinderen zichzelf ontwikkelen in vrij spelen, zonder dat ik als gastouder mij er veel mee bemoei. Kinderen nemen je vanzelf mee in hun spel en fantasie.

Kers op de taart zijn de kleine kindergebaren en de goede klik met ouders.
Het is fijn om te zien dat ouders vertrouwen in je hebben en een veilig gevoel hebben bij de opvang. Dat ze je om advies vragen en hun waardering uiten voor de goede zorgen. Het is hun kostbaarste bezit waar je als gastouder voor mag zorgen.
Na een dag opvang ben ik moe maar voldaan en zo blij met de topbaan die ik als gastouder heb.

Kortom een heerlijk beroep!!