08-02-2021 Snotneuzenbeleid

Als gevolg van het gewijzigd beleid van het RIVM, zijn kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet langer welkom bij de gastouder met verkoudheidsklachten waaronder een snotneus.

Kinderen tot 4 jaar kunnen wel naar de gastouder met lichte verkoudheidsklachten. De richtlijn vanuit het RIVM is gebaseerd op de volgende punten:

De visie vanuit het RIVM luidt: als de algemene maatregelen gaan gelden, deze groep kinderen vaak en bij herhaling geweerd gaan worden van de opvang, wat niet wenselijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen.

Als de kinderen tot 4 jaar, naast een snotneus, andere klachten hebben zoals koorts, benauwdheid of veel hoesten dan blijven zij thuis en mogen zij niet naar de opvang.

Als kinderen bekend zijn met chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts en er is geen sprake van koorts of benauwdheid, dan mogen zij naar de opvang. Voor meer informatie zie de “Handreiking bij neusverkouden kinderen” .

De laatste paar dagen zijn wij overspoeld met vragen waaruit blijkt dat gastouders zich zorgen maken over de veiligheid van hun gezin en van henzelf. Wij zullen dit meenemen in onze gesprekken met de Directie Kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de tussentijd luidt ons advies: ga het overleg aan met de vraagouders en indien nodig je gastouderbureau. Maak bespreekbaar wat je zorgen zijn en probeer samen tot een oplossing te komen.